Petra Drapšina 51

Opis/Description

Datum gradnje: 01.06.2003. – 01.06.2004.
Adresa: Petra Drapšina 51, Novi Sad
Opis adrese: U strogom centru.

Generalni opis zgrade

„Objekat se ističe svojom veoma jakom fasadom skulptorskog senzibilteta, time potvrdjujući osnovnu vokaciju autora. Koncept objekta je veoma sličan objektu arh. Marinčića u Njegoševoj ulici 10 (prethodni broj DaNS-a), i predstavlja oživljavanje stila novosadskih primera Moderne, sa jasnom linijom ka Tabakovićevoj Klajnovoj palati u ulici Kralja Aleksandra. Autor fasadu razigrava sa nekoliko jakih elemenata iz kojih se čita jak autorski stav što je važan segment kvaliteta ovog objekta koji ga ističe.

Glavni elemenat fasade je višespratni erker na vertikalnoj osi simetrije fasade natkriven konstrukcijom jakih metalnih konzola na atici. Možda prejak balkon na prvom spratu sa zidanom ogradom se svojom horizontalnošću suprotstavlja erkeru nepotrebno se takmičići sa njim. Simetričnu kompoziciju vertikalnih i horizontalnih elemenata remeti maniristički augmentovani držač zastave na levoj strani fasade – element takodje preuzet iz fundusa arhitekture medjuratne Moderne. Zanimljiv je motiv stepenasto naglašenih pojedinačnih spratnih visina. Svaki viši sprat za jednu je širinu sloga opeke izbačen u odnosu na donji, naglašavajući skupltoralni senzibilitet fasade objekta. Zanimljivi je i tonirano farbanje tavanice terasa u nijansama plave boje od prvog do četvrtog sprata.
Objekat je jedinstven po uočljivom skulptorskom uplivu u polje arhitekture postavljajući fasadu ovog objekta na sredokraći izmedju arhitektonskog ostvarenja i savremene umetničke instalacije.

Tipska etaža ima pet stanova – jednosoban, dva dvosobna i dvoiposoban orijentisan prema dvorištu. Sa jednog od podesta trokratnog stepeništa se ulazi u stan koji se nalazi u dvorišnom krilu objekta. Površine stanova su od oko 30m2 – 60m2. Kvalitetno dimenzionisane prostorije raspoređene su korektno prema standardima kvaliteta na koje treba podsećati i ukazivati u odnosu na praksu poslednjih godina. U potkrovnoj etaži se nalaze dupleks stanovi.

Oba objekta su tip ivične izgradnje na parceli objekata u nizu. Deo objekta kojim se pokazuje javnosti je ulična fasada opisana u dva različita slučaja ulice Petra Drapšina. Svaki svojim različitim senzibilitetom pokazuju svu veštinu autora da u širokom polju delovanja struke ponude svoju viziju i stil, uspešno ih ralizujući, uvek uz bitan uslov dobre saradnje sa investitorom. Stilski posmatrano, oba objekta su maniristička koristeći motive stilova arhitekture prošlih vremena, vešto ih skaliraju, preradjuju i uvode nove, dirigujući čitavim grupamaelemenata izbalansiranim u formi dobro usaglašene celine.“ – Darko Polić

jun 2005, DaNS

Dodatni detalji/Additional Details

  • Upotrebna dozvola:
    I-3-351-29-66/04 od 03.03.2005.
  • Raspoloživost
    Završena

Karakteristike/Features

Location/Lokacije

stambena-zgrada

Šeruj informacije o ovoj zgradi

Podeli